Всяка година на 26 октомври Българската православна църква почита паметта

...
 
 
Всяка година на 26 октомври Българската православна църква почита паметта
Коментари Харесай

Голям празник. Димитровден е!

 

 

Всяка година на 26 октомври Българската православна черква уважава паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски (Димитрий Мироточец) или така наречен празник Димитровден.

Днес Имен ден честват, всички които носят имената и техните производни: Димитър, Димитрий, Дмитро, Димитрина, Митко, Митка, Митра, Митре, Митрана, Мита, Мито, Мите, Деметра, Димитра, Димо, Дима, Димка, Дими, Димитричка, Димчо, Димана.

Свети Димитър е един от най-известните светци в православната християнска черква, дружно със Свети Георги (съществува поверие, че двамата са били братя-близнаци). Той е настойник на гр. Солун (дн. Гърция), град, в който е роден, живял и умрял. Роден е през  III век сл. Хр. в аристократично семейство, по времето на император Максимиан. През 303 г.сл. Хр. той умира като страдалец за християнската религия. Свети Димитър е освен с доблестен генезис, само че и дарен с изключителна душевна добродетел. Бил доста находчив и имал отличен боен опит.

Светецът съумял да притегли огромен кръг от младежи, които обучавал и вкарвал в Светото писание. Това се е случвало в подземните галерии покрай градските бани в гр. Солун. Научавайки за това императорът му заповядал неотложно да се откаже от вярата си, а Димитър му отвърнал: „ Аз имам вяра единствено в Христовата религия ”. Обезпокоен Максимиан от непреклонността на Светецът, той заповядал, да бъде хванат и затворен. В следствие малтретиран.

На мястото, където душата напуснала тялото на Светецът е била издигната дребна черква. Историята й датира от 324 г.сл.Хр., когато император Константин Велики приключва гоненията против християнската част от обществото. Така през 413 г.сл.Хр., на мястото на дребната черква, се издига нов и солиден храм. От дребната черква са непокътнати единствено някои архитектурни детайли. През 1917 г.  избухва огромният тридневен пожар, който гълтам с пламъците си целия център на Солун, само че църквата оцелява.

И до през днешния ден църквата „ Свети Димитър “ в град Солун е страж на мощите на великия Светец и настойник на града. От десетки години храмът е едно от най-посещаваните места в града. Хиляди гости и вярващи се прекланят пред неговите мощи.

В историческите данни съществува забавна история. Когато българските войски достигнали до портите на гр. Солун (дн. Гърция) от отсрещната страна армията била мощно обезпокоена, че няма да успее, да устои под напорът на българите. Внезапно основната врата се отворила. От там излязъл мъж на кон, който държал високо над себе си огромна икона с обликът на Свети великомъченик Димитър. Поради мощната религия в Христос, българската войска отстъпила обратно и прекратила своето нахлуване, с претекст, че не желаят да се борят със Светия. Твърди се, че заради тази причина Св. Димитър е считан за настойник на столицата на Северна Гърция.

В денят, в който се уважава паметта на Светията великомъченик, стопаните се разплащат с наетите от Гергьовден служащи, овчари и ратаи, а най-грижовните от тях били дарувани с комплект нови облекла, чувал жито, овен или агънце.

Традицията повелява, че на този ден се дава курбан, приговя се гювеч от агнешко месо, манджа с пилешко месо – петел, в случай че именикът е мъж и кокошка – за е жена. На трапезата би трябвало да участват зеленчуци, варена царевица, пестил, омесена пита, баница с ябълки, печени ябълки, рачел, тиква.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР